Sigmund og Camilla vil sikre fremtiden gjennom resirkulering og grønn energi
Vi møter Sigmund Langedal Breivik over en kaffe sentralt på Sentralbygget, bedre kjent som «Stripa» på Gløshaugen campus ved NTNU i Trondheim. Det var ganske tilfeldig at han havna på sivilingeniør Materialteknologi, men det har han ikke angret på.
– Dette er et område i utvikling med mye muligheter til innovasjon og det er veldig spennende forteller han entusiastisk.
Hvis du vil bidra til utvikling av mer bærekraftige løsninger eller sikre gjenbruk og resirkulering av de materialene vi allerede bruker i dag, er materialteknologi studiet for deg.
Sigmund jobber om dagen med innspurten av masteroppgaven sin som han skriver i samarbeid med Hydro Aluminium. – Det er mange som har fått med seg at resirkulering av plast er viktig, men det er minst like stort potensiale med aluminium, sier Sigmund som forteller at man kan spare 95% av energien man benytter ved å resirkulere materialet som du for eksempel finner rundt laksen du kjøper til middag.
foto
Sigmund Langedal Breivik. Foto: Jens Westbye/BERRE.
Foto
Foto: Jens Westbye/BERRE.
– Det er viktig å tenke på hele verdikjeden. Hvis man planlegger godt i alt fra hvordan aluminium skal produseres til hvordan den skal resirkulere, og også at det er enkelt for folk å resirkulere, så får man er god sirkulær økonomi (Prinsippet om at ressurser blir i økonomien lengst mulig – red adm). Det er veldig spennende å prøve å finne løsninger for dette og man vil i tillegg spare store inngrep i naturen og det er selvfølgelig en god bonus, forteller Sigmund.
Sigmund forteller også om et godt studentmiljø på et studium hvor man er såpass få at man blir kjent med folk på tvers av trinn. – Vi sitter sammen hele gjengen, fra 1. til 5. klasse og det er veldig nyttig for både å bli kjent med folk, men også å utveksle erfaringer fra studiene. Spesielt er det nyttig når du kommer som fersk student, sier han.
Materialdagen på NTNU gjør også at studentene får god kontakt med næringslivet og tidligere studenter ved programmet. – Man arrangerer en bankett hvor man spiser middag og får mulighet til å bli kjent med folk i arbeidslivet og det er veldig nyttig og hyggelig, forteller Sigmund som også skryter av sosiale arrangement som linjeforeningen Bergstuderendes Forening arrangerer samt bedriftsbesøk i løpet av studietiden.
– Denne sivilingeniørutdanningen gir deg mange muligheter til å fordype deg i det du interesserer deg for og har også mange spennende jobbmuligheter, avslutter Sigmund som er overbevist om at utdanningen er et godt valg for fremtiden.
Les mer: Materialteknologi, sivilingeniør
Utdanningene følger utviklingen i verden
Camilla Jektvik (23) er akkurat på vei ut av labben da vi møter henne. Hun studerer materialteknologi på tredje året og er i gang med bacheloroppgaven sin.
– Vi står overfor en befolkningsøkning i verden, og spesielt i de landene som fortsatt er under utvikling. Når de skal bygge infrastruktur trenger de kraft, og den kraften bør være fornybar energi, forteller materialteknologi-studenten.
Camilla forteller at materialteknologi er et tverrfaglig studium med fokus på uorganisk kjemi, blandet med fysikk og matematikkfag. Blant annet ser de hvordan en liten endring i mikrostrukturen endrer helheten i et materiale.
Selv er hun opptatt av å lære om bærekraftige energikilder. Bacheloroppgaven hennes skal handle om å forbedre Li-ion batterier, og drømmen er å jobbe med energiteknologier.
Foto
Camilla Jektvik. Foto: Markus Nymo Foss/BERRE.
– Vi trenger bedre lagringssystemer for energi som lages ved blant annet solcellepanel, slik at man kan bruke energien når det er behov for den og ikke bare når solen skinner, sier Jektvik og legger til:
– Verden trenger flere bærekraftige løsninger. Det er viktig at utdanningene følger trendene i verden, og det gjør NTNU.
Materialteknologi, ingeniør er lokalisert på Kalvskinnet campus midt i Trondheim sentrum. Her er klassene små som fører til at man får god kontakt med foreleserne. – Dette gjør det litt enklere å møte opp fysisk kl. 08.15 til en foreleser som faktisk vet hvem du er. I tillegg nå under korona er det veldig lav terskel for å sende mail hvis man har et spørsmål, sier Jektvik
På studiet er det også mye gruppearbeid. – Siden man er så få og jobber så mye sammen så får man lett gode relasjoner til alle i klassen og dette skaper et særdeles godt studiemiljø.
Foto